1 Haziran 2013 Cumartesi

Taksim Direniş Parkı

Muhammed Buazizi adını hatırlayan var mı? Hani ailesini "Bakın halktan yanayız" demek için Türkiye'ye getirmişlerdi. Hatırlayamadınız mı? Durun size yardımcı olayım...

Halktan biriydi Muhammed Buazizi. Sıradan vatandaştı. 8 çocuklu bir ailenin evladıydı. 3 yaşındayken babasını kaybetmişti. Üniversite mezunu olmasına rağmen seyyar tezgahta meyve satarak geçinmeye çalışıyordu. Ne olduysa zabıtalar Muhammed Buazizi'nin seyyar tezgahına el koyunca oldu. 17 Aralık 2010'da protesto için sokak ortasında kendini yaktı. İşte o andan sonra dünya değişti. Tunuslu Muhammed Buazizi yanık yaralarına 2 hafta dayanabildi. 4 Ocak'ta öldü. Ama Muhammed Buazizi'nin ardından 3 ülkede liderler devrildi, pek çok ülkede de büyük reformlar yapıldı.

Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasından 1 gün sonra Tunus'ta halk ayaklandı. Her kesimden insan görünürde yaşanan olayı protesto ediyordu. Ama asıl eylem sebebi işsizlik, enflasyon, siyasi yozlaşma ve ifade özgürlüğünün bulunmamasıydı. 23 yıldır ülkeyi yöneten diktatör Zeynel Abidin eylemin birinci ayı dolmadan 14 Ocak'ta ülkeden kaçtı. Yasemin Devrimi denen bu olay Arap Baharı'nın tetikleyicisi oldu.

Yasemin Devrimi'nin özelliği hiçbir siyasi grup tarafından organize edilmemiş olmasıydı. Sosyal medya üzerinden organize olan halk bir araya gelerek devrimi gerçekleştirmişti. Tıpkı Gezi Parkı direnişi gibi...

Taksim İçin Ayağa Kalk Platformu'ndan bir kişi 27 Mayıs gecesi Gezi Parkı'ndaki ağaçların iş makineleriyle söküldüğünü gördü. Önce kendi arkadaşlarına haber verdi. Onlar da olayı sosyal medyadan duyurdu. Bir anda Gezi Parkı'na dolanlar ağaç nöbeti tutmaya başladı. Ertesi sabah polisin gazlı müdahalesi eylemin büyümesini sağladı. Polis gaz attıkça kitle kalabalıklaştı.

Eylem üçüncü gününde Taksim sınırlarını aştı. İstanbul'un diğer ilçelerinin yanı sıra hemen her şehirde Gezi Parkı eylemleri yapılmaya başlandı. Bu eylemler İspanya'ya kadar uzandı.

Kimileri Gezi Parkı'ndaki çadırlar nedeniyle eylemi Tahrir'e benzetiyor. Oysa Mısır'da yaşananların aslında bir halk hareketi olmadığı, ardında dış güçler bulunduğu herkes tarafından biliniyor. İşte bu yüzden Gezi Parkı, Tahrir'e değil Tunus'a benziyor.

İşte burada yazının başındaki Muhammed Buazizi'ye geri dönüyoruz. Muhammed Buazizi, Tunus için neyse Gezi Parkı'ndaki ağaçlar da Türkiye için aynı anlamı taşıyor. İkisi de aslında yalnızca bardağı taşıran son damla!

Gezi Parkı'ndaki eylem sadece ağaçlar için yapılmıyor. Eylemin sebebi; rakamlarda güllük gülistanlık gösterilen ülkedeki hayat pahalılığı. Eylemin sebebi; işsizlik artarken Başbakan'ın hiç yüzü kızarmadan "Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok" demesi. Sebebi; her seçimden sonra demokrasi söylemleri verip sonra "Benim dediğim olacak" diye diretilmesi. Sebebi; medyanın ya yandaşlaştırılarak ya da aba altından sopa gösterilerek susturulması. Sebebi; halkın yaşam alanına, özgürlüklerine müdahale edilmesi. Sebebi; insanların aptal yerine konulması. Sebebi; 'barış' adı altında yapılan pazarlıklar. Sebebi; insanların gözünü içine baka baka yalan söylenmesi ve kapalı kapılar ardında pazarlık yapılması.

Gezi Parkı'ndaki eylemi kimse organize etmedi. Solcusu da orada, sağcısı da. Baş örtülüsü de, en koyu laiği de...

Sivil itaatsizliktir bu eylem. Gümüşsuyu Askeri Hastanesi manevra yapmak isteyen TOMA'nın dönebilmesi için bariyerlerin açılmasını isteyen polisi reddetti. Polis gaz sıkarken asker maske dağıttı. Pek çok perakendeci söz konusu AVM'de mağaza açmayacaklarını açıkladı. Anlayacakları dilden söylersek; genişleme devri bitti, çöküş devri başladı!

İki gün önce Twitter'a "Bugün bir parkta başlar, yarın caddelere taşar, yüzler bin olur, onbin olur, elbet bu devran son bulur " yazmıştım. Dün tüm Türkiye ayaklandı. Gece kimse uyumadı. Bu yazıyı yazdığım sırada saat 06.10. An itibariyle Acıbadem'den yürüyüşe geçen grup Boğaziçi Köprüsü'nü geçti, Mecidiyeköy'e doğru yürüyor. Hedef Taksim. İddia ediyorum yarın pek çok şehirden otobüsle gelenler Taksim'e dolacak. Ve gün gelecek Gezi Parkı'nın adı 'Direniş Parkı' olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder