4 Aralık 2012 Salı

Bir okulları bile yok


Bu hikayemiz Aydın Nazilli’den. Tarımla geçinen Nazilli’de genç kızların çoğu tarlalarda çalışarak ailelerine yardımcı oluyor. Belki de ‘büyük adam’ olabilecek bu genç kızların eğitimleri tarlalarda son buluyor. İşte bu Nazilli’de kuruldu Doğa Kültür Bayan Beyzbol Takımı. Kuruluş amacı kızların tarlalardan alınması, ufuklarının açılmasıydı.

Beyzbol deyince insan önce bir oturup düşünüyor. ABD dışında pek popülaritesi olmayan, insanların Hollywood filmleri dışında hiçbir fikri olmadığı bir spor dalında takım kurmak herkesin cesaret edebileceği bir şey değil. Fakat beyzbol sanılanın aksine Türkiye’de giderek yayılan bir spor. Hatta federasyonu bile var. (http://www.tbsf.org.tr/incele.php?id=MTI2)

Neyse biz çok dağıldık, konumuza geri dönelim. Takımın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Şenol Babacan’ın hayali kısa sürede gerçek oldu. Tarlada çalışan o kızlar artık ellerinde birer beyzbol sopası yeşil sahada antrenman yapıyordu. Hatta maddi imkansızlıklar nedeniyle antrenmanı beyzbol topu ile değil tenis topuyla yapıyorlardı. Beyzbol yaşları 10-14 arasında değişen bu kızların sevdası olmuştu.

Kendilerine ‘Su Perileri’ adını veren 45 kız ilk kez katıldıkları Türkiye Şampiyonası’nda ikinci olmayı başardı. 2 yıl öncesine kadar tarlada çalışan kızlar artık Türkiye ikincisiydi. Bu turnuva sayesinde kızlar ilk kez 5 yıldızlı otelleri, açık büfe kahvaltıları, büyük şehirleri gördü, ufukları açıldı. Hedefleri değişmişti. Artık iyi birer beyzbolcu olmak, ülkelerini temsil etmek istiyorlardı. (İşte o kızların hikayesi.)

Beyzbol ile genç kızların ufkunun açıldığı Nazilli'de bir de okumak istemesine rağmen eve mahkum olanlar vardı. İlçede down sendromlularının gidebileceği ortaokul ve lise yoktu. Bu nedenle ilkokulu bitiren down sendromlular adeta evde mahsur kalıyordu. İlçedeki 80 çocuk okumak isterken eve mahkum edilmişti.

Kızları tarladan kurtarıp ufuklarını açmak için beyzbol takımı kuran Nazilli down sendromlulara okulu çok görmüştü. Umarım Nazillililer beyzbol takımı için gösterdikleri azmi down sendromlular için de gösterip bir an önce okul yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder